חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

טיול שורשים ברומניה

טיול שורשים ברומניה

יש לכם שורשים ברומניה? מולדובה? הפוסט הזה הוא בשבילכם.

כ- 850 אלף יהודים חיו בשטחי רומניה הגדולה ערב מלחמת העולם השנייה. קרוב למחצית מהקהילה היהודית נספתה או נרצחה בשואה, ורוב השורדים עזבו את רומניה. בישראל יש קהילה רומנית גדולה. בסיורים שלי אני פוגשת רבים מצאצאי יוצאי רומניה שלא מכירים את ההסטוריה המשפחתית, או שיש להם רק רסיסי מידע אבל חסרה להם התמונה השלמה.

מאיפה ברומניה המשפחה הגיעה? אני שואלת בסיורים שלי. חלק מספרים שסבא נולד ברומניה אבל בבית דיברו הונגרית. סבתא ממולדובה, או מאוקראינה, פעם זה היה רומניה, דיברו אידיש או גרמנית. סלט שלם. הדור שגדל ברומניה בזמן המלחמה לא סיפר, ולאחר העלייה לארץ ישראל טמן בארכיון את העבר הכואב. דור ראשון לשואה, דור ששתק, ואילו דור שני ושלישי גדל בלי להכיר את ההסטוריה המשפחתית. השורשים שלנו הם חלק ממה שצמחנו להיות, זכרונות הילדות שמדי פעם מרימים את הראש בהבזקים פתאומיים, ופורטים לנו על בלוטות הרגש.

דווקא דרך מאכלים מקומיים אנשים נזכרים בילדות, דרך מאפה הפלצ'ינטה המולדובית במילויים של מלוח או מתוק, עוגת הסברינה שלא פעם מעלה דמעות של געגועים, הסרמלה (כרוב ממולא), סלט איקרה, כדורי ממליגה ממולאים גבינה מתחממים על גריל לוהט, ועוד. כשהיינו ילדים במדינה שקלטה עלייה מכל תפוצות העולם לתוך כור ההיתוך הישראלי, לא הייתה לנו תודעה מספקת עד כמה חשוב ללמוד להכיר ולשמר את השורשים שלנו, ההסטוריה המשפחתית שלנו. כשדור ההורים והסבים עדיין היו בחיים זה היה מובן מאליו ולא התאמצנו לחקור את העבר, התמקדנו בהווה ובאתגרים הרבים של הקמת מדינת ישראל מאפס לתפארת. אבל הדור ההוא הולך ונעלם ואיתו הרצון והסקרנות לגלות מאיפה הם באו, איזה חיים היו להם, איפה סבא חגג בר מצווה, מה עלה בגורלו של הבית, של הכפר, או השכונה.

כשאני מספרת בסיור על הפוגרום המפורסם בעיר יאש ביוני-יולי 1941 מי ממשתתפי הקבוצה משתף שסבא היה על הרכבת וניצל. או אנשים שדור ההורים סבים שלהם גורשו לטרנסניסטריה, או לאושוויץ. כל איזור ברומניה והסיפור היהודי הייחודי שלו. אנשים מגיעים לבוקרשט בפעם הראשונה בחיים שלהם לא למטרות חקר שורשים, אלא לחופשה, עבודה, הופעה, טרק בהרים, טיול אופנועים בקרפטים, ופתאום מתעורר בתוכם דחף רגשי חזק לחקור את השורשים המשפחתיים. משפחות שהתמזל מזלן ודור ההורים המבוגרים (בני כמעט 90) עדיין בין החיים זוכים להספיק ולארגן טיולי שורשים יחד איתם. המפגשים שלי בבוקרשט עם משפחות בטיולי שורשים הם מהמרגשים ביותר בכל השנים בהן אני מעבירה סיורים בעיר.

אנשים היום צמאים להכיר את הסיפור ההסטורי של המשפחה שלהם

גם אני לא מספיק מכירה את ההסטוריה של המשפחה שלי, הוריי וסבתי שכבר הלכו לעולמם לא ששו לספר. גם אני ניזונה מרסיסי מידע לגבי קורותיה של משפחתי, משפחה מעורבת משני קצוות שונים של כדור הארץ, שונים לא רק גאוגרפית אלא גם תרבותית. לפני שנים קיבלתי במתנה ספר רומן שדרכו למדתי את סיפור ההגירה ההמונית של יהודי מזרח אירופה לדרום אמריקה, שם נולד אבי. לא אבא ולא סבתא מעולם לא סיפרו לי דבר, רק שנים אחרי מותם גיליתי שמשפחתה של סבתי ממחוז בסרביה במולדובה, וסבי מקייב אוקראינה. את הרומן עב הכרס בלעתי ברעבתנות וסקרנות, ולא הנחתי אותו מהיד עד שסיימתי.

כשבתי הבכורה כתבה עבודת שורשים בכיתה ז' נרתמתי לעזור לה. חשבתי שילד בן 12 עדיין לא בשל לכתוב עבודת מחקר מעמיקה בלי לקבל עזרה משמעותית מההורים. האמנתי שהחוויה המשותפת של הילד עם הוריו היא חלק מהתהליך הנכון לכתיבת עבודת שורשים משפחתית, במיוחד במשפחה כשלנו שהגיעה משלל תפוצות העולם. מה שקרה בפועל הוא התמסרות טוטאלית שלי לחקר המשפחה, סריקת עשרות מסמכים ותמונות, וספר זכרון אחד של משפחה מגוונת שאבותיה היגרו לישראל מכמה קצוות תבל. גם אמי שהיגרה לישראל בילדותה לבד דרך עליית הנוער ממרוקו לא סיפרה לנו כלום, היא התמסרה לכור ההיתוך הישראלי והשאירה את ילדותה הכואבת בעבר. כשנה לפני מותה, כשהיא כבר חולה מאוד, היא הזמינה את בתי בת ה- 12 וסיפרה לה, מה שהסתירה מאיתנו חמשת ילדיה כל החיים.

טיול שורשים משפחתי הוא לא סתם עוד טיול

חקר השורשים המשפחתיים הוא במידה רבה מסע רגשי, מסע של חזרה לילדות, מסע של למידה, מסע של השלמה, של טעמים שנשכחו, של זכרונות שהודחקו, של כעס, של חמלה, של יצירת גשרים, של חיבור מחדש, ולפעמים זה אפילו מסע שמערב רגשות של אכזבה.
יש אנשים שמקדישים את ימיהם לליווי משפחות שרוצות לעבור את מסע השורשים, יש אנשים שהתמקצעו באיזורים מסוימים או אחרים ברומניה, יש מי שיודעים לתת תמיכה של ידע, גאוגרפיה, לוגיסטיקה, קשרים, וכל מה שנדרש כדי לסייע בידיכם להרים טיול שורשים שיהיו בו כל המרכיבים שאתם מחפשים.

אם אתם מתכננים טיול שורשים משפחתי ברומניה, כיתבו לי ונלווה אתכם בכל התהליך, בניית מסלולים, איתור בתי מגורים ובתי כנסת, תיאומים מול הקהילות המקומיות, רכב נהג ומדריך צמוד, והכל ברגישות מתוך הבנה שמסע שורשים הוא לא סתם עוד טיול.

רוצים להתחיל? שלחו לי הודעת ווטסאפ ונדבר.

תמונה של יעל פרי

יעל פרי

בוקרשט מרתקת אותי כל יום מחדש, בצבעים, בניחוחות, בטעמים, באנשים, בסיפורים, וגם בכאבים. יש לי תשוקה גדולה לספר שוב ושוב את כל הסיפורים הכי מרתקים. אם בעקבות הסיור אתם רואים את בוקרשט באור אחר, זאת השליחות שלי.

שתפו את הפוסט עם חברים

בואו נדבר

יש לכם שאלות נוספות בנושא? צרו איתי קשר ואשמח לסייע בכל!

תפריט נגישות

בואו נדבר בווצאפ!